Basilicum
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

In mijn kruidenbakken heb ik onder andere basilicum, dit is er in heel veel soorten. ‘Basileus’ betekend koning in het oud Grieks, het wordt daarom ook wel koningskruid genoemd.

Opent het hart

Dit kruid stamt uit India en wordt daar gezien als een heilig kruid. Volgens Ayurvedische wijzen opent basilicum het hart en de geest en vult deze met energie van liefde en devotie. De plant versterkt het geloof, compassie, helderheid en is goed voor het immuunsysteem.
Basilicum wordt meestal als éénjarige plant gebruikt, maar kan binnen overwinteren.

Smaakvol in gerechten

Basilicum is al heel lang in de zuidelijke landen populair. Als je het gedroogd gebruikt verliest het smaak. Wil je dus optimaal van dit kruid genieten voeg het dan op het laatste moment toe aan je gerecht. Het zorgt voor betere vertering van zware gerechten en wordt daarom onder andere bij vette vis gegeten. Je kunt basilicum invriezen.

Insecten verdrijvend

Dit heerlijke kruid biedt nog veel meer mogelijkheden. Thee van basilicum verbetert de spijsvertering, helpt winderigheid en nerveuze maag- en darmkrampen voorkomen. Verder is het onder andere rustgevend, slaap opwekkend, kan het verlichting brengen bij migraine en helpen bij koorts en verkoudheid.

Slakken zijn gek op basilicum, maar potten basilicum in de vensterbank weert vliegen af.
Je kunt je insmeren met basilicum om insecten te verdrijven. Ben je gestoken als je je niet ingesmeerd hebt? Dan kun je de jeuk verlichten door een blaadje hiervan zachtjes over de bult te wrijven.

Een tijdje terug heb ik zelf pesto gemaakt van basilicum, dit was heerlijk. Binnenkort maak ik dit weer en zet volgende week het recept hiervan op ons blog.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter