Rozemarijn
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

Voor mijn vakopleiding kruidengeneeskunde moet ik deze week een werkstuk inleveren over Rozemarijn. Vandaar dat mijn kruiden blog deze maand ook over dit heerlijke verwarmende kruid gaat. Het past trouwens goed bij dit jaargetijde.

Heilig en versterkend

Rozemarijn groeit in het wild in mediterrane streken, het liefst dichtbij zee. Tijdens koude nachten ontstaat dauw, wat de plant beschermt. Vandaar de naam “Zeedauw”. In het Middellandse Zeegebied kan de struik meer dan twee meter hoog worden, hier wordt ze tussen de 50 en 150 cm. Van april tot en met juni bloeit Rozemarijn en krijgt ze blauw violette soms witte bloemen.

In de piramiden van de Egyptenaren werden resten van dit kruid al terug gevonden, Rozemarijn stond bij hen als heilig aangeschreven. Bij de Grieken en de Romeinen stond het symbool voor liefde vriendschap en trouw. De Grieken geloofden dat het een versterkende werking voor de hersenen had.

Rozemarijn lekker in gebak

Het is een sterk geurend kruid en de geur doet mij echt denken aan de Middellandse Zee. In augustus heeft Rozemarijn haar volle kracht bereikt, dit is de beste tijd om te oogsten. Ik vind het óók smaken zoals het ruikt. Rozemarijn is heerlijk om te gebruiken in de keuken. Zelf gebruik ik het graag in Italiaanse gerechten of in een lekkere stoofpot. Maar het is ook heerlijk in tomaten of kippensoep, sauzen, salades, bij kaas, geroosterd vlees of vis en gebakken aardappeltjes. Zelfs in gebak! Hier komt nog een recept van.

Rozemarijnthee verwarmd

Vroeger zeiden ze dat mannen die de geur van Rozemarijn niets deed, niet in staat waren tot echte liefde. In de Renaissance werd dit kruid echt populair als geneeskruid, waarschijnlijk onder invloed van de Arabieren, die etherische oliën maakten.

Rozemarijn stimuleerd de bloedsomloop en werkt bloeddruk verhogend bij een lage bloeddruk. Het wordt ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten. Ook bevordert Rozemarijn de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine, winderigheid, zwakke maag en gebrek aan eetlust. Het hart en de nieren worden door Rozemarijn versterkt. Het is een goed kruid tegen reuma en het versterkt het zenuwstelsel. Je moet wel oppassen met het gebruik als je zwanger bent, want het werkt menstruatie bevorderend.

Thee van Rozemarijn is verwarmend en goed bij koude voeten en andere klachten door koud weer. Ik drink Rozemarijn thee vanwege pijnlijke gewrichten, het werkt echt. Bij hoofdpijn en migraine kun je de thee ook drinken. Als je wakker moet blijven drink de thee dan gerust ‘s avonds, als dit niet zo is kun je het beter overdag drinken. Rozemarijn is ook lekker in een theemix met andere kruiden.

Rozemarijn olie is heerlijk om te gebruiken voor een massage als je koude voeten hebt. Maar ook heel lekker in je badwater of om te gebruiken in de sauna.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter