Tijm
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

Het Griekse woord thymos betekent levensadem. Tijm is een plant met moed en wilskracht en voor ons is de plant weerstandverhogend. Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen. Een kruid wat je goed kunt inzetten bij onder andere verkoudheid.

Schimmels en bacteriën

De oude Egyptenaren gebruikten Tijm om hun mummies te balsemen, op deze manier werden de mummies beschermt tegen schimmels en bacteriën. De Romeinen hadden Tijm al in hun huisapotheek. In de middeleeuwen stond Tijm symbool voor moed en kracht en werd het gebruikt als geneesmiddel bij de pest. Tijm is dus een kruid wat al eeuwen wordt gebruikt.

Natuurlijke afweer

Bij ons komt in het wild alleen de Kleine Tijm voor, op zandgrond in de duinen. De plant verhout snel, dit kun je tegengaan door het stuikje regelmatig goed terug te snoeien. Tijm groeit goed op een zonnige plaats. Het kruid heeft een sterke geur wat direct op het gevoelsleven en de psyche werkt.
Maar Tijm werkt vooral op de thymus, de klier die voor onze natuurlijke afweer zorgt. Daarnaast werkt Tijm ook op de spijsvertering, helpt bij diarree, brengt je maag tot rust, is ontsmettend, ook bij keel- of mondonsteking is Tijm een goed kruid.

In bad met Tijm

Tijm wordt graag gebruikt in de keuken vanwege de aromatische smaak. In Italiaanse gerechten is het zeer geliefd. Maar ook in groente-, vlees- en visschoteld kun je het goed toevoegen.
Als je een bosje gedroogde Tijm bij je aardappels doet, kun je ze langer bewaren. Dit kun je bij meerdere groenten en fruit doen.

Tijm thee is goed en lekker om te drinken. Neem 1 volle theelepel gedroogde Tijm en giet er gekookt water over. Je kunt ook verse takjes Tijm gebruiken. Laat het ongeveer 5 minuten trekken.

Een bad met Tijm is ook heerlijk. Het is onder andere goed bij oververmoeidheid, reumatische klachten en spierpijn.

Een takje Tijm onder je kussen schijnt te zorgen voor een ongestoorde nachtrust. Vroeger droegen vrouwen takjes Tijm in hun haar, het maakte ze onweerstaanbaar.
Tijm is een goed middel tegen mieren.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter