Tip van de week Agave
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

In oktober heb ik de botanische tuin van Dinah Veeris bezocht in Curaçao, daar staat een prachtig exemplaar. Agave kan een enorm bladrozet hebben, met soms een doorsnee van enkele meters en kan heel oud worden. Er zijn ongeveer 200 soorten waarvan de meeste in Mexico te vinden zijn. Oorspronkelijk komt Agave uit Zuid-Amerika waar ze net als in het Caribisch gebied nog van nature voorkomen. De Azteken gebruikten Agave voor het maken van kleding, sandalen, touwen en manden, leden van de Apache stam uit Mexico gebruikten de uiteinde van de bladeren (stekels) als naalden maar gebruikten Agave ook als voeding en medicinaal.

In het verleden werd Agave gebruikt voor het behandelen van scheurbuik. Tegenwoordig kan het onder andere ingezet worden voor het bevorderen van de spijsvertering, bij geslachtsziekten, reuma, leverkwalen, geelzucht en het reinigen van de darmen. Verder werkt Agave urinedrijvend, wondhelend, bloed zuiverend en helpt het bij oogirritaties. Volgens onderzoeken in India schijnt het te helpen bij bepaalde soorten kanker. Gebruik Agave niet tijdens zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Het is belangrijk om te weten hoe je Agave moet gebruiken want bij onjuist gebruik kan het toxisch (giftig) zijn. Laat je daarom altijd adviseren door een deskundige.

Als verzorging product wordt Agave gebruikt voor het haar. Het werkt versterkend en helpt tegen roos.

Aan de voet van de bloemsteel zitten eetbare knoppen. Agave bevat vitamines en mineralen en wordt daarom veel gebruikt in sportdrankjes om de tekorten aan te vullen, het wordt ook gebruikt in alcoholische dranken. Agave siroop is tegenwoordig een bekend product, de siroop heeft een hoog fructosegehalte.

Agave in de botanische tuin van Dinah Veeris.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter