Tip van de week Moringa
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

Mijn oom Henk die in Curaçao woont, heeft een Moringa boom in de tuin staan. Hij maakt hier al een paar jaar thee van en stuurt mij regelmatig wat zakjes. Moringa is de meest bruikbare boom ter wereld, bijna alles van deze boom kan namelijk gebruikt worden voor voedsel of andere doeleinden. Oorspronkelijk komt deze boom uit India en kan ongeveer 10 meter hoog worden. De wortels zijn knolvormig en hebben veel buisvormige zijwortels die het water vast houden waardoor de boom in droge tijden mooi blijft.

Geneeskrachtig wordt Moringa ook gebruikt, in het Caribisch gebied wordt het onder andere ingezet bij bloedarmoede, kanker, duizeligheid, herpes, parasieten, prostaatklachten en nierklachten. In Azië wordt deze boom Ayurvedisch veel gebruikt voor onder andere hart- en vaatziektes, leveraandoeningen, bacteriële infecties, reumatische aandoeningen en bij een maagzweer.

Moringa wordt als verzorging product gebruikt voor huid en haar. De olie houdt de huid elastisch en jong en het haar soepel en klitvrij.

De pulp die na het persen van de olie overblijft werd en wordt nog steeds gebruikt om water te zuiveren. Een hand vol pulp in een tank vuil water schijnt het water snel tot 95% te zuiveren.

Opvallend aan deze boom zijn de hangende peulen. De bladeren zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten een hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten. In India eten ze de bloemen en de jonge peulen als groente, de rijpe zaden worden gebakken en hebben een pindasmaak. Het verse blad kun je gebruiken in salades, toevoegen aan een gekookt gerecht, soep of een smoothie. Al jaren lang wordt er olie getrokken uit de zaden, deze olie wordt als bakolie gebruikt. Om de houdbaarheid te vergroten kun je de bladeren drogen, het mooie is dat hierdoor bijna geen voedingsstoffen verloren gaan. Voor de thee worden de gedroogde bladeren fijngesneden, als je de bladeren goed droogt en verpakt kun je het jaren goed houden. Tegenwoordig wordt er poeder van de bladeren gemaakt wat kan worden toegevoegd aan voedsel ook worden er capsules en tabletten van gemaakt.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter