Tip van de week Paardenbloem
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

In april en mei is de Paardenbloem weer volop aanwezig en kleuren de grasvelden geel. De gele kleur van de bloemen geeft de werking op de lever, galblaas, spijsvertering en de nieren aan. Paardenbloem heeft hier een stimulerende werking op.

Het is een echt voorjaarskruid en heeft een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. De Paardenbloem werkt bloedzuiverend, ontgiftend, vochtafdrijvend, helpt bij vermoeidheid en uitputting, daarom is het een goed kruid om te gebruiken bij een voorjaarsreiniging. De aanwezige choline geeft een positieve levenshouding.

In de Middeleeuwen was de Paardenbloem al een erkend geneeskruid. Het werkt onder andere nog bij het regelen van de stofwisseling, reuma, artritis en huidaandoeningen.

Het jonge blad van de Paardenbloem is goed eetbaar, in april en mei zijn ze lekker mals. Je kunt ze in de sla doen of in de soep. Fijngesnipperde blaadjes schijnen ook lekker te zijn in pannenkoekbeslag. Van de bloemen die nog in de knop zitten kun je kappertjes maken. De Paardenbloem wordt ook gebruikt voor vruchtendranken, jam en honing.
Een aftreksel van de bladeren toegevoegd aan het badwater is goed voor het reinigen van de huid.

Maar let op: Neem geen grote hoeveelheden van de Paardenbloem. Je kunt hier maag- en darmstoornissen van krijgen en het kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter