Tip van de week Rode Peper
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

Ze zijn er in de smaken scherp en zoet en worden zowel rijp als onrijp gebruikt in verse of gedroogde vorm. De stof capsaïcinoïden in de peper zorgt voor de scherpe smaak. De hoeveelheid hiervan verschilt per soort.

De kleur van de peper zegt niets over de smaak. Meestal zijn de kleine pepertjes het heetst, vooral de zaadjes. Ik haal de zaadjes er altijd uit, maar er zijn ook mensen die de zaadjes wel gebruiken.

De Indianen wisten al dat de pepers positieve eigenschappen hadden voor hun gezondheid. Het is namelijk eetlust opwekkend, goed voor de spijsvertering, windverdrijvend, verwarmend, ontstekingswerend en pijnstillend.

Peper wakkert ook bepaalde emoties aan zoals passie, opwinding, woede en irritatie. In landen waar veel heter gegeten wordt dan wij hier gewend zijn, zoals de Zuid-Amerikaanse landen, is dat goed te merken.Te pikant kan pijnlijk zijn, het kan zorgen voor brandend maagzuur, darmontstekingen, duizeligheid, dorst, zelfs voortplantingsproblemen.

Ik gebruik regelmatig peper in het eten en ervaar hier zeker gezondheidsvoordelen van. Peper is onder andere nog krampwerend, verwarmend, weerstandbevorderend, daarnaast verhoogd het de doorbloeding van de slijmvliezen, stimuleert het de bloedsomloop en schijnt te helpen bij afvallen.

De laatste tijd gebruik ik ook vaak verse pepers. Ze zijn heerlijk in gerechten met vlees, kip, vis of groente. We gebruiken ze vers in onze “Natural” chutneys en ik gebruik de gedroogde vorm in chocola.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter