Tip van de week Schijfcactus
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

De schijfcactus komt oorspronkelijk uit Mexico en andere delen van Zuid-Amerika. In Curaçao kom je deze cactus ook tegen. Er zijn vele soorten, een schijf kan 25 tot 60 cm groot worden. Deze cactus gaat zorgvuldig om met water en is dan ook een belangrijke voedselbron in droge gebieden.

Cactusvruchten zijn eivormig en groeien op deze cactus. De vruchten veranderen van groengeel tot oranjerood tijdens het rijpen en zijn zoetzuur van smaak. De schijven en vruchten kunnen beide geneeskrachtig gebruikt worden voor onder andere suikerziekte, te hoog cholesterol, steenpuisten, stress, een vergiftigde lever en een maagzweer. De vruchten schijnen behoorlijk verkwikkend te zijn. Ze worden ook wel cactusvijg genoemd en hebben een hoge voedingswaarde door de aanwezige vitamines en mineralen, bovendien zitten er ook antioxidanten in.

Van de zaden uit de vruchten wordt cactusolie gemaakt. Deze olie wordt gebruikt voor de huid, werkt onder andere tegen rimpels en is helend. Het is één van de kostbaarste oliën ter wereld vanwege het bewerkingsproces, voor 1 liter olie zijn 1000 kg vijgen nodig.

In de Mexicaanse keuken worden cactusschijven veel gebruikt als groente. Tegenwoordig zie je de schijven en vruchten steeds meer in andere keukens in bijvoorbeeld salades, ijs, smoothies, gebak en desserts. Je kunt de vrucht het beste met een handdoek vastpakken, zelfs als je ze koopt met de stekels eraf. Er blijven namelijk vaak nog fijne stekeltjes (weerhaakjes) aanzitten. Je kunt de vrucht uitlepelen of schillen van boven naar beneden. Op Malta wordt de likeur Bajtra van de vruchten gemaakt en in Bonaire de likeur Cadushy. Ik heb de likeur nog niet geproefd, de vruchten wel op Curaçao. Ik vind ze erg lekker.

In Chili worden de cactussen uitgeperst en wordt er biobrandstof van gemaakt. Zo zie je maar weer wat een mogelijkheden de natuur ons biedt.

Cactusvruchten.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter