Tip van de week Sperzieboon
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

In de botanische tuin Hortus in Alkmaar hebben ze zoals ik al eerder schreef, ook groente staan vanwege hun geneeskrachtige werking. Zo kwam ik daar de sperzieboon tegen. Van mijn vader kreeg ik een zak vol bonen van de tuin, dus…..een goede reden om hier een “Tip” over te schrijven. 2016 is ook nog eens het internationale jaar van de boon!

Oorspronkelijk komt de sperzieboon uit Zuid-Amerika. In Nederland groeit deze boon in diverse variaties. Sperziebonen bevatten vitamines, mineralen en vezels, vezels zijn goed voor de spijsvertering. Verse bonen bevatten volop antioxidanten, dit versterkt de bloedvaten, wat weer gunstig is bij hart- en vaatziekten. Daarnaast werken ze ook ontstekingsremmend. De zaden en de gedroogde peulen worden ook medicinaal gebrukt. Deze werken namelijk sterk urinedrijvend, wat goed is bij nier- en blaasproblemen, reuma en jicht. Van de schillen kun je thee maken, dit schijnt goed te helpen bij diabetes omdat het suikergehalte sterk daalt bij het drinken van de thee.

Sperziebonen kun je bij of in heel veel gerechten gebruiken. Je kunt ze koken of roerbakken, doe dit niet te lang want dan blijven de belangrijkste voedingsstoffen behouden. Je kunt ze ook door een salade doen, maar niet rauw. De bonen bevaten lectine, als je ze rauw eet kan de werking van je darmen ontregeld worden en zelfs je nieren beschadigen.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter