Tip van de week Steranijs
Geplaatst Door: Nathalia Zoer
0

Steranijs komt van een boompje dat groeit in Azië. De bloemen zijn geel en lijken wat op narcissen. Hierna worden de bloemen vruchten, meestal achtpuntig, deze vruchten worden geplukt voor ze rijp zijn. Steranijs heeft een sterke geur, de naam zegt het al het ruikt naar anijs. Ik persoonlijk, vind de geur kruidiger en intenser dan anijs.

Medicinaal heeft steranijs behoorlijk wat positieve eigenschappen. Het werkt onder andere ontkrampend, windverdrijvend, spijsvertering bevorderend en eetlustopwekkend. Verder is het een goed kruid voor dit jaargetijde, het werkt namelijk verwarmend en hoestverminderend. Daarnaast werkt het nog slijmoplossend, zweetverdrijvend, antibacterieel en is het een goed anti virusmiddel, ook bij reuma kan steranijs behulpzaam zijn. Wil je een frisse adem, kauw dan op een zaadje. Ik heb het geprobeerd en het werkt.

De smaak zit vooral in de schil, maar zeker ook in de zaadjes en is anijsachtig. De vruchten worden geheel of gemalen gebruikt in de keuken. Steranijs wordt in veel oosterse gerechten gebruikt, het is heerlijk in stoofpotten, visgerechten en bouillon. Ook in zoete gerechten met fruit of chocola is het een kruid wat je goed kunt gebruiken.

Mocht je in Azië zijn verwar de steranijs dan niet met de Japanse variant Illicium anisatum, deze is giftig en ruikt naar kardemom

Vorige week hebben wij een lekkere pepernoten gemaakt met….steranijs.

Categorieën: :

0 Reacties

Laat een reactie achter